Myspys.

Ledig dag.....snön virvlar ner utanför....MYS faktor 100.

Idag ska jag baka......händer inte ofta....men nu ska jag kavla upp armarna och försöka åstakomma några bakverk.

Har suttit och försökt välja ut vad jag ska baka, Leila har ju bara för många härliga recept.

Men dessa blev det till slut:Kladd cupcakes.Nötkakor. Vansinnigt gott!och....Filmjölkslimpa.

Måste bara åka till ICA och botanisera lite.......vi får se vad det blir av detta!! :D

Ålderns höst.

Har precis läst en Debatt artikel i Aftonbladet som handlar om dagens äldrevård. Eller rättare sagt bristen på äldrevård som råder i detta land. Ännu en förtvivlad anhörig som förgäves försökt få ett "särskilt boende" till sin gamla mamma.

För ni ska inte tro gott folk att våra äldre har rätt till ett annat boende på ålderns höst. Nej då det räcker inte som skäl bara att bli gammal idag. Du måste vara både gammal och sjuk. Och då snackar vi inte ålders krämpor. Nä du ska i det närmaste vara ett vårdpaket som inte klarar något själv utan är beroende av sjukvård/omvårdnad dygnet runt. Då kanske det kan komma på tal om "särskilt boende" (som det heter).

Som sjuksköterska slås man dagligen för att de äldre ska få den hjälp de behöver. Men ni ska inte tro (som många anhöriga tror) att vi sjuksköterskor och läkare har något som helst inflytande i saken. ICKE!! Biståndshandläggarna är enväldiga i denna fråga. Skandalöst om du frågar mig, i alla fall när det gäller de gamla som ligger inne på sjukhus. Det är ju trots allt vi som oftast i flera dagar har sett vad personen i fråga har för hjälpbehov. Vi får överhuvudtaget inte bidraga med någonting i dessa beslut. Till väldigt många anhörigas förtvivlan, många tror att när deras anhörig hamnar på sjukhus att vi har bestämmande rätt i frågan. Men så är det alltså INTE.

Utan det kommer en biståndhandläggare ( med om du frågar mig en väldigt knapphändig kompetens i fråga om att bedömma omvårdnadsbehov) som efter ca 15-20 minuters samtal med den äldre fattar ett beslut om vilken hjälp han/hon har rätt till.
Det pratas och värnas väldigt mycket om människors självbestämmande inom vården, vi får absolut inte exempelvis ta kontakt med kommunen utan patientens medgivande, men när det gäller det omvända då gäller inget självbestämmande minsann.

Ut Aftonbladets debatt artikel:

"De gamla är maktlösa och får inte själva bestämma hur de ska bo. Det avgör handläggare som kommer på en visit och sedan fäller domen: Avslag.

Myndigheterna tycker att det räcker med hemhjälpsinsatser. Men hur mycket insatser man än erbjuds i sitt nuvarande boende, så är man ju lika ensam och otrygg varje gång personalen utfört sina arbetsuppgifter och går ifrån bostaden och stänger dörren efter sig, skriver Gunilla Lindblom."

"Både våra äldre och vi anhöriga är maktlösa. När den dagen kommer och man inte längre orkar bo kvar i sin bostad, då får man inte själv bestämma hur eller var man vill bo i fortsättningen av sitt liv.

Nej, då ska ens behov bedömas av en biståndshandläggare som kommer hem till den som vill ha ett annat boende. Och man pratar och skriver en utredning om den sökandes situation och önskemål om förändringar, det vill säga ett annat framförallt tryggare boende.

Biståndshandläggaren fattar sedan beslut utifrån bedömningen vid hembesöket. Och i min mammas fall blev det avslag med motiveringen att hennes omvårdnadsbehov kan tillgodoses genom hemhjälpsinsatser. Jaha, personer som inte alls är bekanta med mamma har genom ett enda hembesök hos henne gjort denna bedömning."


Detta gör mig så vansinnigt förbannad! Är detta vad våra äldre förtjänar?? Efter att ha byggt upp detta samhälle med hårt arbete?? Jag hoppas att folk inser vilka det är som ligger bakom detta. Och inte är det den nuvarande regeringen i alla fall......

Läs hela artikeln i Aftonbladet
Känn dig blåst....

Ja idag känner jag mig blåst.....av chefen. *Suck!* För ca 2 veckor sedan så var jag in till chefen för att höra hur det skulle bli efter 30:e december för min del, eftersom mitt vikariat går ut då. Till svar fick jag att hon självklart skulle förlänga mitt vikariat till i maj, hon skulle då prata med sina chefer om hon inte kunde få förlänga mig till augusti. Dum som man är så trodde man på det, dessutom så lät hon så himla säker på sin sak.

Sen idag kommer hon och säger att hon precis varit och pratat med sin chef som nu säger att hon måste utannonsera "mitt" vikariat eftersom jag inte har tillräckligt med LAS dagar. Detta innebär att om någon på detta sjukhus som har fler LAS dagar (alltså jobbat längre inom Landstinget) än mig och som söker då kommer att få vikariatet. Vilket det ju med all sannolikhet kommer att göra. Detta är sjukt pga att det inte kommer att finnas någon sökande som kommer att ha den kompetensen som jag har. Men det är oviktigt i sammanhanget enligt Facket. Så det viktigaste enligt Facket är antalet arbetade dagar hos samma arbetsgivare inte vad för kompetens den sökande har. Detta innebär i förlängningen att man säger nej till kunskap och erfarenhet.  Detta innebär även en merkostnad för avdelningen då en helt "ny" sjuksköterska då ska börja på HIA vilket innebär introduktionsdagar (ca 2 månader) samt utbildning. Så alltså kommer troligen någon som aldrig jobbat med hjärtsjukvård att få vikariatet medans som jag har arbetat inom området i snart 3 år samt att jag har vidarutbildning inom hjärtsjukvård kommer att stå utan jobb. De vet verkligen hur de ska behålla kompetensen samt kunskapen inom landstinget. Och vilka blir drabbade i slutändan? Jo patienten.......

Man kan ju bli less för mindre....